CAUSES

1. Estrès
Les víctimes d'assetjament escolar presenten estrès no solament durant l'època escolar sinó també anys després. Això es desprèn d'un estudi dut a terme en la Tufts University i que revela que les persones afectades segreguen més cortisol, una hormona directament implicada en la sensació d'estrès. 

Això explicaria bona part de les conseqüències per a la salut a llarg termini en aquestes persones, per exemple l'aparició de trastorns mentals, com va assenyalar un estudi de la Universitat Johns Hopkins.

2. Ansietat i depressió

Una altra recerca, en aquest cas de la Universitat de Duke, va detectar que les víctimes d'assetjament tenien una major probabilitat de sofrir trastorns com l'agorafòbia, el trastorn d'ansietat generalitzat i les crisis de pànic. També presentaven majors taxes de depressió i d'aïllament social.

3. Somatizaciones
També poden presentar trastorns psicosomátics. 

4. Suïcidi
En el mateix estudi realitzat en Duke, es va trobar una major probabilitat de suïcidis en aquestes persones. El primer cas de suïcidi d'una persona que sofria bullying va ser el del jove espanyol Jokin, que als seus 14 anys va decidir posar fi a la seva vida després de portar anys sofrint abusos i fustigació en el seu col·legi en la localitat de Hondarribia. Hi ha molts casos de suicidis i sobretot d'adolescents que fan vídeos per acomadiar-se d'amics i familiars abans del suicidi.

5. Problemes en la socialització i en el futur laboral
Les víctimes d'assetjament a l'escola presenten, estadísticament, pitjors indicadors en el que refereix a la seva qualitat de vida familiar i en la seva capacitat adquisitiva en la seva vida adulta. També poden sofrir un pitjor acompliment en les seves habilitats socials i comunicatives, tal com es va indicar en aquest estudi de Claire Fox i Michael Boulton publicat en la British Psychological Society.

Comentarios